Tips & tricks til tilberedning af pølser

En pølse er ikke bare en pølse. Det er gode råvarer, traditioner og godt håndværk. Og en GØL pølse er netop lavet efter stolte, nordjyske håndværkstraditioner og produceret med kød fra danske grise på vores pølsemageri i Nordjylland.

Derfor er GØL pølser også en klassiker i mange danske hjem, og en stor favorit på grillen, i hotdoggen, til brunchbordet, i gryderetter eller som lækkert tilbehør. Det kan dog være en hel kunst at tilberede den perfekte pølse - især når hver især har sin favorit og præference for tilberedning.

Vi har testet og samlet forskellige tilberedningsmetoder samt lidt tips og tricks til dig, der godt kunne bruge en vejledning eller blot lidt inspiration.

Hvordan koger man pølser? Hvor længe skal pølser koge? Hvor lang tid skal pølser have i ovnen? Hvordan griller man pølser uden de sprækker?

Læs og lær mere om de forskellige tilberedningsmetoder:

TEMPERATUR & TÅLMODIGHED

En af de henvendelser vi oftest får, går på hvordan pølser bedst tilberedes uden at sprække.

Her er et af de vigtigste råd; temperatur og tålmodighed. Det er nemlig sådan, at pølsens kernetemperatur helst ikke må overstige 80°C. Ved høj varme udvider kødet i pølserne sig og pølserne begynder at sprække - og al den gode saft løber ud.

Kogning

  • Vælg en gryde der er stor nok, så pølserne har god plads. Sørg samtidig for, at der er vand nok i gryden til at dække alle pølserne.
  • Vær opmærksom på, at vandet ikke må koge mens pølserne tilberedes, da pølserne så risikerer at sprække.
  • Nogle prikker huller i deres pølser, for at undgå at de sprækker, men pølser sprækker når de når for høj en temperatur. Prøv i stedet at følge GØLs anbefaling til tilberedning, så saft og kraft bevares i pølsen.
  • De traditionelle kogepølser som røde hotdogpølser og wienerpølser er kogte og røgede over bøgeflis, og er med til at give den gode smag, som GØL pølser er kendt for.
    Det betyder også, at alle vores pølser kan spises direkte fra posen som en snack, som hapser eller på en rugbrødsmad i madpakken eller som komponent i en kold kartoffelsalat.
  • De traditionelle kogepølser som røde hotdog pølser og wienerpølser også er velegnede til pandestegning, grill, bagværk og smagfulde gryderetter som fx svensk pølseret, pastaretter og paprikagryde.

Pandestegning

  • Nogle prikker huller i eller ridser deres pølser for at undgå at de sprækker, men pølser sprækker når de opnår for høj en temperatur. Prøv i stedet at følge GØLs anbefaling til tilberedning så saft og kraft bevares i pølsen.
  • Ønskes der alligevel en endnu mere karamelliseret og sprød skorpe, kan små rids eller et snittet mønster i pølsen, være med til at give dette, da saften og fedtet fra pølsen vil trække ud og karamellisere endnu mere.
  • Sørg for at vende pølserne ofte - det sikrer at pølserne ikke sprækker.
  • Alle vores GØL pølser er kogte og røgede over bøgeflis, og er med til at give den gode smag, som GØL pølser er kendt for. Det betyder også, at alle vores pølser kan spises direkte fra posen uden tilberedning.
  • Pølser er en ideel makker i køkkenet – også når det skal gå hurtigt. På ingen tid kan du trylle en lækker one pot pastaret frem, en skøn hotdog, en omgang pølsemix, eller fx en lækker pølseret. Pølser er også skøn topping på din pizza eller i pitabrødet og er et must når biksemaden skal peppes op.

Grill

  • Nogle prikker huller i deres pølser, for at undgå at de sprækker, men pølser sprækker når de opnår for høj en temperatur. Prøv i stedet at følge GØLs anbefaling til tilberedning, så saft og kraft bevares i pølsen.
  • Foretrækkes alligevel en endnu mere sprød skorpe, kan riller eller et snittet mønster i pølsen, være med til at give dette, da saften og fedtet fra pølsen vil trække ud og karamellisere.
  • Sørg for at vende pølserne ofte - det sikre at pølserne ikke sprækker.
  • Bliver det alligevel for varmt på grillen og synes du det går for stærkt, så brug evt. en grillbakke til at grille pølserne på. Pølserne vil dog ikke få helt så tydelige grillstriber, som ellers gør at pølsen ser ekstra lækker ud, men fortvivl ej. Hvis du gerne vil have mere tydelige grillstriber, så tag pølserne af når de er gennemvarmede, og lad dem køle 2-4 min. for herefter at grille dem kortvarigt over direkte varme - men pas på - vi snakker om max. 1 min. på hver side.
  • Svøb dine pølser i bacon, på den måde sprækker pølsen ikke så nemt – og hvem kan ikke lide kombinationen af bacon og pølser?
  • Husk at lukke låget til din grill, særligt hvis den står udenfor, ellers risikerer du, at den ruster.
  • Hvis du vil forhindre at dine pølser, kød og grøntsager hænger fast i grillristen, så prøv at gnubbe en halveret kartoffel på risten inden du griller.